Gospodynie w akcji. Brukwianka na kaczynie i dyniowe placuszki robiły furorę [zdjęcia]

W świetlicy wiejskiej w Zalesiu Królewskim (gmina Świekatowo) ponad 20 członkiń miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich Zalesianki spotkało się na warsztatach kulinarnych.
Gospodynie z Zalesia Królewskiego podczas warsztatów / Fot. MG

Podczas warsztatów w Zalesiu Królewskim koło Świekatowa za produkty posłużyły między innymi owoce i warzywa charakterystyczne dla jesieni.

Uczestniczki podzieliły się na kilka grup i przygotowywały potrawy zaproponowane przez prowadzącą szkolenie pracownicę Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.

Dużym zaskoczeniem była tradycyjna kociewska zupa brukwianka na kaczynie.

 - Nigdy takiej nie jadłam. Jest pyszna. Na pewno zacznę robić ją w domu – zachwala jedna z uczestniczek.

Furorę zrobiły też dyniowe placuszki, zapiekanka ziemniaczana czy nadziewany kabaczek. Na osłodę był ryż z prażonymi jabłkami  z cynamonem i ciasto z orzechami.

Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.

- Dla nas to były pierwsze tego typu warsztaty, ale już wiemy, że nie ostatnie – mówi Justyna Tarkowska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Zalesianki w Zalesiu Królewskim. - Już jesteśmy umówione na kolejne, ale oczywiście z innej tematyki. Wspólne gotowanie sprawiło wiele radości i frajdy, ale też zintegrowało panie. Okazało się, że dobrze nam znane owoce i warzywa mogą być zastosowane w całkiem inny, mniej znany sposób - zaznacza Justyna Tarkowska.

Zobacz poniżej galerię zdjęć.

redakcja@extraswiecie.pl

Udostępnij
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Super

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors