Żółty Rower Bed&Food to nowy obiekt na hotelarsko-gastronomicznej mapie Tlenia. W lipcu otwarto część hotelową składającą się z siedmiu dwuosobowych pokoi. W poniedziałek w południe swoją działalność zainaugurowała restauracja. Musiała być oczekiwana, bo już o 12.30 niemal wszystkie stoliki były zajęte. To się nazywa mocne wejście.
- Zamierzamy promować kuchnię roślinną, czyli taką, w której warzywa i owoce odgrywają szczególnie istotną rolę - mówi Alicja Bocian, menedżer Żółty Rower Bed&Food. - Oczywiście w karcie znajdują się dania mięsne, ale zawsze będą one podawane ze sporą ilością warzyw, czasami przyrządzonych w zupełnie nieoczywisty sposób.
PARTNER DZIAŁU BIZNES
Restauracja stawia na lokalnych dostawców, dlatego będzie można się tam napić np. piwa z browaru w Chełmnie.
Kuchnia roślinna, z której ma szansę zasłynąć nowy lokal, narzuca pewien rygor układającym menu.
- Będzie ono ściśle powiązane z porami roku - wyjaśnia Jan Rębowski, szef kuchni. - Obecne menu będzie obowiązywało do końca września. W październiku i listopadzie będzie już nowa karta, a zimą jeszcze inna.
Co w tej chwili ma szansę stać się przebojem?
REKLAMA
- Trudne pytanie - zastanawia się Jan Rębowski. - Myślę, że wielu może zasmakować zupa rybna gotowana na kawałkach jesiotra, pstrąga i sandacza. Dodatkiem do niej będą smaczne pierożki z nadzieniem, również z tych ryb. Polecam też sandacza z warzywami oraz niezwykłą kanapkę z kaszanką, która zdobyła sporo nagród. W innej wersji ta kanapka podawana jest z kalafiorem.
Restauracja mieszcząca się przy ul. Bydgoskiej 9 w Tleniu otwarta jest w godz. 12.00-21.00. Zamówienia można składać do 20.30. Oprócz sali wewnątrz budynku dysponuje też przestronnym tarasem.
Kuchnię w restauracji wyposażono dzięki wsparciu Lokalnej Grupy Działania "Gminy Powiatu Świeckiego". Dofinansowanie wyniosło 80 tys. zł.
a.bartniak@extraswiecie.pl
[vpg_picker:10154]
Komentarze (0)