Zmiana polityki prywatności

Drogi Użytkowniku,

Chcielibyśmy poinformować, że zaktualizowaliśmy naszą Politykę prywatności. W dokumencie tym wyjaśniamy w sposób przejrzysty i bezpośredni jakie informacje zbieramy i dlaczego to robimy.

Nowe zapisy w Polityce prywatności wynikają z konieczności dostosowania naszych działań oraz dokumentacji do nowych wymagań europejskiego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO), które będzie stosowane od 25 maja 2018 r.

Informujemy jednocześnie, że nie zmieniamy niczego w aktualnych ustawieniach ani sposobie przetwarzania danych. Ulepszamy natomiast opis naszych procedur i dokładniej wyjaśniamy, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe oraz jakie prawa przysługują naszym użytkownikom.

Zapraszamy Cię do zapoznania się ze zmienioną Polityką prywatności.

Close GDPR info

Extra Świecie

Imieniny obchodzą:

Franciszek, Dawid, Justyna
  • słabe opady deszczu
    Dzisiaj:
    17°C / 13°C
  • słabe opady deszczu
    Jutro:
    14°C / 9°C
  • zachmurzenie umiarkowane
    Pojutrze:
    13°C / 10°C

W Tleniu powstała nowa restauracja. Czym chce przyciągnąć klientów Żółty Rower? [zdjęcia]

Andrzej Bartniak
23 sierpnia, 19:47
W poniedziałek 23 sierpnia dokładnie o godz. 12.00 zainaugurowała działalność restauracja Żółty Rower w Tleniu. Lokal stawia na produkty od lokalnych dostawców i kuchnię regionalną, której wyróżnikiem mają być warzywa serwowane w sposób, który powinien zadowolić największych poszukiwaczy nowych smaków.
Na zdjęciu od lewej: Dominika Białecka, Alicja Bocian, Maciej Gęsikowski, Wiktoria Dworakowska
Fot. Andrzej Bartniak

Żółty Rower Bed&Food to nowy obiekt na hotelarsko-gastronomicznej mapie Tlenia. W lipcu otwarto część hotelową składającą się z siedmiu dwuosobowych pokoi. W poniedziałek w południe swoją działalność zainaugurowała restauracja. Musiała być oczekiwana, bo już o 12.30 niemal wszystkie stoliki były zajęte. To się nazywa mocne wejście.

- Zamierzamy promować kuchnię roślinną, czyli taką, w której warzywa i owoce odgrywają szczególnie istotną rolę - mówi Alicja Bocian, menedżer Żółty Rower Bed&Food. - Oczywiście w karcie znajdują się dania mięsne, ale zawsze będą one podawane ze sporą ilością warzyw, czasami przyrządzonych w zupełnie nieoczywisty sposób.
PARTNER DZIAŁU BIZNES

Restauracja stawia na lokalnych dostawców, dlatego będzie można się tam napić np. piwa z browaru w Chełmnie.

Kuchnia roślinna, z której ma szansę zasłynąć nowy lokal, narzuca pewien rygor układającym menu.  

- Będzie ono ściśle powiązane z porami roku - wyjaśnia Jan Rębowski, szef kuchni. - Obecne menu będzie obowiązywało do końca września. W październiku i listopadzie będzie już nowa karta, a zimą jeszcze inna.

Co w tej chwili ma szansę stać się przebojem?
REKLAMA

- Trudne pytanie - zastanawia się Jan Rębowski. - Myślę, że wielu może zasmakować zupa rybna gotowana na kawałkach jesiotra, pstrąga i sandacza. Dodatkiem do niej będą smaczne pierożki z nadzieniem, również z tych ryb. Polecam też sandacza z warzywami oraz niezwykłą kanapkę z kaszanką, która zdobyła sporo nagród. W innej wersji ta kanapka podawana jest z kalafiorem.

Restauracja mieszcząca się przy ul. Bydgoskiej 9 w Tleniu otwarta jest w godz. 12.00-21.00. Zamówienia można składać do 20.30. Oprócz sali wewnątrz budynku dysponuje też przestronnym tarasem.

Kuchnię w restauracji wyposażono dzięki wsparciu Lokalnej Grupy Działania "Gminy Powiatu Świeckiego". Dofinansowanie wyniosło 80 tys. zł. 

a [dot] bartniakatextraswiecie [dot] pl