W Tleniu powstała nowa restauracja. Czym chce przyciągnąć klientów Żółty Rower? [zdjęcia]

W poniedziałek 23 sierpnia dokładnie o godz. 12.00 zainaugurowała działalność restauracja Żółty Rower w Tleniu. Lokal stawia na produkty od lokalnych dostawców i kuchnię regionalną, której wyróżnikiem mają być warzywa serwowane w sposób, który powinien zadowolić największych poszukiwaczy nowych smaków.
rower-czolo-1

Żółty Rower Bed&Food to nowy obiekt na hotelarsko-gastronomicznej mapie Tlenia. W lipcu otwarto część hotelową składającą się z siedmiu dwuosobowych pokoi. W poniedziałek w południe swoją działalność zainaugurowała restauracja. Musiała być oczekiwana, bo już o 12.30 niemal wszystkie stoliki były zajęte. To się nazywa mocne wejście.

- Zamierzamy promować kuchnię roślinną, czyli taką, w której warzywa i owoce odgrywają szczególnie istotną rolę - mówi Alicja Bocian, menedżer Żółty Rower Bed&Food. - Oczywiście w karcie znajdują się dania mięsne, ale zawsze będą one podawane ze sporą ilością warzyw, czasami przyrządzonych w zupełnie nieoczywisty sposób.
PARTNER DZIAŁU BIZNES

Restauracja stawia na lokalnych dostawców, dlatego będzie można się tam napić np. piwa z browaru w Chełmnie.

Kuchnia roślinna, z której ma szansę zasłynąć nowy lokal, narzuca pewien rygor układającym menu.  

- Będzie ono ściśle powiązane z porami roku - wyjaśnia Jan Rębowski, szef kuchni. - Obecne menu będzie obowiązywało do końca września. W październiku i listopadzie będzie już nowa karta, a zimą jeszcze inna.

Co w tej chwili ma szansę stać się przebojem?
REKLAMA

- Trudne pytanie - zastanawia się Jan Rębowski. - Myślę, że wielu może zasmakować zupa rybna gotowana na kawałkach jesiotra, pstrąga i sandacza. Dodatkiem do niej będą smaczne pierożki z nadzieniem, również z tych ryb. Polecam też sandacza z warzywami oraz niezwykłą kanapkę z kaszanką, która zdobyła sporo nagród. W innej wersji ta kanapka podawana jest z kalafiorem.

Restauracja mieszcząca się przy ul. Bydgoskiej 9 w Tleniu otwarta jest w godz. 12.00-21.00. Zamówienia można składać do 20.30. Oprócz sali wewnątrz budynku dysponuje też przestronnym tarasem.

Kuchnię w restauracji wyposażono dzięki wsparciu Lokalnej Grupy Działania "Gminy Powiatu Świeckiego". Dofinansowanie wyniosło 80 tys. zł. 

a.bartniak@extraswiecie.pl

[vpg_picker:10154]

Udostępnij

Wybrane dla Ciebie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors