Głównym punktem projektu, za którym stali pracownicy świeckiego starostwa oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Jeżewo, były warsztaty kulinarne.
- Pamiętam ile miałam obaw przed pierwszymi zajęciami - wspominała podczas piątkowego wernisażu Mirosława Gołyska z KGW Belno. - Przede wszystkim zastanawiałam się, czy kto w ogóle przyjdzie na te warsztaty. Potem trudno było mi uwierzyć w to, co się stało. W świetlicy mogącej pomieścić 60 osób zabrakło krzeseł.
Główną ideą tego wielopłaszczyznowego przedsięwzięcia jest ochrona przed zapomnieniem starych regionalnych przepisów. Oprócz zajęć, w czasie których można było nauczyć się robić: fefernuski, ślepego śledzia, szandar czy golce wydano też broszurę, w której zebrano 25 przepisów. To pierwsze takie wydawnictwo w naszym powiecie.
O tym jak istotne jest nasze dziedzictwo, którego integralną częścią jest kuchnia mówiły także starosta Barbara Studzińska oraz dr hab. Maria Pająkowska-Kensik, która napisała słowo wstępne do wspomnianej broszury "Kuchnia kociewska dla każdego".
Wystawę w Izbie Regionalnej Ziemi Świeckiej będzie można oglądać do 23 grudnia.
Projekt uzyskał wsparcie Lokalnej Grupy Działania "Gminy Powiatu Świeckiego" w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju.
a.bartniak@extraswiecie.pl
[vpg_picker:10954]
Komentarze (0)