Wok to głęboka patelnia, która jest odpowiednia do gotowania kuchni azjatyckiej. To naczynie stale zyskuje na popularności. Czy ty również chcesz kupić patelnię wok do swojego domu? Zanim to zrobisz, przeczytaj nasz artykuł. Zawarliśmy w nim mnóstwo wartościowych podpowiedzi, jak wybrać najlepszą tego typu patelnię. Zapraszamy do lektury!
Dlaczego warto kupić patelnię wok?
Patelnia wok na indukcję albo do kuchenki elektrycznej i gazowej to bardzo popularny produkt, który coraz chętniej stosuje się do gotowania i smażenia potraw w polskim domu. To naczynie niewątpliwie posiada wiele cennych zalet, dlatego z chęcią korzysta z niego coraz więcej osób. Dlaczego warto kupić patelnię wok?
Do prawidłowego używania tego naczynia kuchennego wystarczy jedynie niewielka ilość tłuszczu. W tym celu możesz wykorzystać olej kokosowy, sojowy czy słonecznikowy. Aby prawidłowo przygotować danie na patelni wok, należy rozprowadzić go wyłącznie po ściankach, a nie, jak w przypadku standardowych naczyń kuchennych do smażenia, na ich dnie na środku. Po wlaniu oleju trzeba poczekać chwilę do jego zadymienia.
Mocno rozgrzana patelnia wok to doskonałe naczynie kuchenne do szybkiego i sprawnego przygotowania mnóstwa rodzajów potraw. Dzięki prawidłowemu ich przyrządzeniu posiłki zachowują pachnący aromat i naturalny smak. Na patelni wok trudno jest przypalić albo przesuszyć składniki potraw.
Jaki typ patelni wok jest najlepszy?
Na rynku można znaleźć mnóstwo rodzajów patelni wok. Są to naczynia kuchenne wykonane z różnych materiałów. Który z nich sprawdzi się najlepiej?
Popularnym rozwiązaniem wśród klientów wielu sklepów jest zakup patelni wok ze stali nierdzewnej albo węglowej. Oba te naczynia cechuje duża waga, jednak to drugie zdecydowanie szybciej się nagrzewa. W dodatku jest bardzo trwałe i przy odpowiednim przechowywaniu go zachowuje powierzchnię nieprzywierającą przez bardzo długi czas.
Natomiast patelnia wok żeliwna to bardzo trwałe naczynie do smażenia różnych potraw. Nawet w przypadku mocnego uderzenia o podłogę istnieje duża szansa, że nie uszkodzi się ono w żaden sposób. A powierzchnia żeliwna nie przywiera. Jednak taka patelnia wok to ciężkie i wolno nagrzewające się naczynie kuchenne. Aby z niego regularnie korzystać, potrzeba sporo cierpliwości.
Patelnia wok ceramiczna jest bardzo popularna. Cechuje ją mała waga i nieprzywierająca powierzchnia. Powłoka ceramiczna szybko się nagrzewa. W trakcie używania takiej patelni należy korzystać wyłącznie z drewnianej łopatki. Często w zestawie z tym naczyniem występuje również specjalna pokrywka, a używanie jej podczas smażenia ułatwia zachowanie pachnącego aromatu i dobrego smaku potraw.
Dobierz patelnię wok do rodzaju kuchenki
Wybór odpowiedniego typu patelni wok do rodzaju kuchenki, jaki posiadasz w domu, ma bardzo istotne znaczenie. Jeżeli zrobisz to nieumiejętnie, prawdopodobnie regularne korzystanie z tego naczynia nie będzie cię satysfakcjonowało. Będzie również łatwiej o nieprawidłowe przygotowanie potraw, które nie będą już tak smaczne.
Doskonała patelnia wok na indukcję to wyłącznie ta, którą wykonano ze stali węglowej. Ten materiał najszybciej reaguje na pole magnetyczne. Gdy posiadasz kuchenkę gazową lub elektryczną, możesz dobrać to naczynie według swoich potrzeb. Jednak pamiętaj o tym, aby kupić pierścień stabilizujący albo wybrać taką patelnię wok, która ma spłaszczone dno.
Smażenie na patelni wok to świetny sposób na przygotowanie wielu smacznych potraw. Mamy nadzieję, że już wiesz, która z nich będzie najlepszy do twojego domu. Powodzenia w trakcie zakupów!
Komentarze (0)