Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g – czytamy w komunikacie Państwowej Inspekcji Sanitarnej. - Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonellą może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
Chodzi o numer partii 0211101071 z terminem przydatności do spożycia kończącym się 1 grudnia 2021 r. Producentem jest firma Prosiaczek w Krąplewicach (gmina Jeżewo).
REKLAMA
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia. Prosiaczek wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku.
Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – radzi Państwowa Inspekcja Sanitarna.
REKLAMA
Salmonelloza jest zakaźną chorobą wywoływaną bakteriami Salmonella. Towarzyszy jej gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty.
Jest niebezpieczna szczególnie u dzieci i starszych osób, bo powoduje silne odwodnienie, które w skrajnych przypadkach może zagrażać życiu.
Lekarz po badaniu i tak
Lekarz po badaniu i tak stwierdzi covid. Inne choroby juz nie istnieja.