Connect with us

Czego szukasz?

Reklama
Reklama

Wiadomości

Gdzie podają najlepszą kaczkę w Polsce? W restauracji w Świeciu

Noga z kaczki w sosie z czarnego bzu z knedlami z pieczywa i stekiem z czerwonej kapusty. Brzmi smakowicie? I znakomicie smakuje, co potwierdziło pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie w Poznaniu. Popisowe danie wymyśliła i przygotowała Kamila Szymańska, szefowa kuchni w restauracji hotelu Vistula w Świeciu.

Udostępnij
vistula-kaczka-2

REKLAMA

Konkurs w poznańskiej restauracji Za murem zorganizowano w ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Tematem przewodnim zmagań, które miały miejsce w minioną sobotę, była kaczka.

Z powodu pandemii tegoroczna edycja pojedynku kucharzy miała nieco inny przebieg. Kucharze biorący udział w rywalizacji musieli przywieźć gotowe potrawy.

Reklama
Reklama

- Na miejscu mieliśmy tylko 30 minut na podanie dań - mówi Kamila Szymańska, szefowa kuchni w restauracji hotelu Vistula w Świeciu. - Każde z nich trzeba było przygotować na trzech talerzach. Pierwszy wędrował do fotografów. Dwa kolejne do jurorów.

Zwycięska potrawa na konkursie kulinarnym w Poznaniu

Szefowa kuchni w Vistuli serwowała nogę z kaczki w sosie z czarnego bzu z knedlami z pieczywa,  stekiem z czerwonej kapusty i marynowaną czerwoną kapustą oraz pieczeń z kaczki wędzoną na zrębkach z wiśni z musem z żołądków, galantem z żołądków i konfiturą z czerwonej cebuli.

Reklama
Reklama

Obydwa dania są dość pracochłonne.

- Nogę trzeba było obwiązać sznurkiem, żeby podczas obróbki mięso nie rozpadało się - zdradza Kamila Szymańska. - Dzięki temu udało się zachować formę kulki, jednocześnie uzyskując kruchość, która przypadła do gustu jurorom. Z kolei pieczeń wymagała moczenia w solance przez cztery doby, potem trzeba było ją jeszcze wędzić przez ponad sześć godzin.
REKLAMA

Trud się jednak opłacił, bo noga w sosie z czarnego bzu została uznana za najlepsze danie konkursowe. To duży sukces, bo konkurencja była silna.  

- Opracowując nowe dania staram się łączyć tradycyjne przepisy z nowoczesnym podejściem do gotowania - tłumaczy szefowa kuchni.- Uwielbiam książki kucharskie, których mam ogromną kolekcję. Chętnie też oglądam niektóre programy kulinarne, np. „Top Chef”. Nie szukam w nich jednak gotowych receptur, a raczej inspiracji dotyczących dań, które chciałabym serwować gościom restauracji, czy też sposobu ich podania. Pamiętajmy, że jemy też oczami. Lubię, jak na talerzu jest kolorowo i jednocześnie minimalistycznie. Potrawy powinny wyglądać lekko - podkreśla.
REKLAMA

Reklama
Reklama

W październiku ponownie wybiera się na konkurs do Poznania. Jej zadaniem będzie przygotować coś niepowtarzalnego z gęsiny.

- Mam już pewną koncepcję, ale na razie nie mogę jej zdradzić - śmieje się.

Kamila Szymańska nie kryje, że swoją pracę, która jest jej wielką pasją, traktuje jako swego rodzaju misję. Jej celem jest oswajanie gości restauracji z nowymi, czasami na pierwszy rzut, zaskakującymi połączeniami smakowymi.
REKLAMA

- Takim przykładem jest np. puree z kalafiora z wanilią serwowane do łososia - wyjaśnia. - Pewną nowinką jest też assiette, czyli wieloelementowe danie będące przeglądem możliwości na przyrządzenie wybranego produktu. I tak na jednym talerzu możemy otrzymać np. kalafior pieczony, prażony i romanesco, a wszystko to jest u nas znacznie tańsze niż w dużym mieście - podkreśla szefowa kuchni w hotelu Vistula.

a.bartniak@extraswiecie.pl
REKLAMA

Udostępnij
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

No no ciekawe jaka cena za

No no ciekawe jaka cena za taka porcję kaczuszki ? Hm.

Trzeba przyznac, że w Vistuli

Trzeba przyznac, że w Vistuli jest bardzo smacznie. Porcje może nie powalają wielkością, ale zawsze jest opcja by odkrywać tam nowe smaki.

Ooooo ciekawe! Niedługo

Ooooo ciekawe! Niedługo wpadnę na degustacje  :))

cieszę się!

cieszę się!

Reklama

chciałabym otrzymać tak

chciałabym otrzymać tak podaną porcję jak na załączonym zdjęciu, ale znając życie będzie  gorzej

Reklama
Reklama

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Wiadomości

Dramatyczny finał rodzinnej kłótni. Do szpitala trafiła kobieta ugodzona nożem przez syna.

Wiadomości

W ubiegłą sobotę doszło do tragicznego wypadku w zakładzie produkującym wyroby mleczarskie.

Wiadomości

Cztery zastępy straży pożarnej skierowano do płonącego samochodu w gminie Jeżewo.

Co jest grane?

Na Świeckim Pikniku Motoryzacyjnym będzie można obejrzeć zarówno klasyki, jak i współczesne auta. Ale to nie wszystkie atrakcje, jakie przygotowano z tej okazji.

Wiadomości

Na dzisiejszej uroczystości w Pałacu Prezydenckim prezydent Andrzej Duda nadał odznaczenia zasłużonym samorządowcom. Wśród nich znalazł się wójt z powiatu świeckiego.

Wiadomości

Czy w przyszłym roku mieszkańcy będą mogli w końcu korzystać z nowego budynku z barem, salą na 80 osób i tarasem w Decznie? Dziś...

Reklama
Reklama

Wiadomości

W piątek strażacy dostali informację o psie, który wpadł do studni w gminie Świekatowo.

Wiadomości

Do dramatycznego zdarzenia doszło podczas dzisiejszych zawodów na stadionie Wdy Świecie.

Wiadomości

Ponad 150 osób postanowiło w niedzielne popołudnie zarejestrować się jako potencjalni dawcy szpiku kostnego fundacji DKMS.

Wiadomości

Prawie 400 dorosłych i dzieci wzięło udział w niedzielę w pierwszej edycji biegu "Świecki szturm".

Co jest grane?

W ostatni weekend czerwca Świeciem po raz kolejny będą rządziły orkiestry dęte. Jubileuszowa edycja festiwalu zapowiada się wyjątkowo.

Wiadomości

Jechał traktorem całą szerokością jezdni i ledwie trzymał się w fotelu. Świadek powiadomił policję, podejrzewając, że mężczyzna jest pijany.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Popularne

Wiadomości

W ubiegłą sobotę doszło do tragicznego wypadku w zakładzie produkującym wyroby mleczarskie.

Wiadomości

Czy w przyszłym roku mieszkańcy będą mogli w końcu korzystać z nowego budynku z barem, salą na 80 osób i tarasem w Decznie? Dziś...

Wiadomości

Do dramatycznego zdarzenia doszło podczas dzisiejszych zawodów na stadionie Wdy Świecie.

Wiadomości

Ponad 150 osób postanowiło w niedzielne popołudnie zarejestrować się jako potencjalni dawcy szpiku kostnego fundacji DKMS.

Wiadomości

Prawie 400 dorosłych i dzieci wzięło udział w niedzielę w pierwszej edycji biegu "Świecki szturm".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Wideo